Καλιτσουνάκια (σπιτικά πιτάκια με καλαμποκάλευρο ή αλεύρι)
Τα καλιτσουνάκια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ορεκτικό, ιδανικό για κάθε περίσταση. Μπορείς να τα ετοιμάσεις με ευκολία και είναι πάντα νόστιμα!
Υλικά για γέμιση
- 200 γρ. φέτα (τριμμένη)
- 200 γρ. κασέρι ή γραβιέρα (τριμμένο)
- 1 αυγό
- Μερικά φρέσκα μυρωδικά (π.χ. άνηθος ή μαϊντανός)
- Προαιρετικά: λίγο ελαιόλαδο αν θέλεις πιο μαλακή γέμιση
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά
- 250 ml νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
- Ζύμωσε μέχρι να δημιουργήσεις μια μαλακή, ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τη φέτα, το κασέρι, το αυγό και τα μυρωδικά.
- Αν θέλεις, πρόσθεσε και λίγο ελαιόλαδο για πιο απαλή γέμιση.
Συναρμολόγηση:
- Χώρισε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες. Άνοιξε κάθε μπαλίτσα σε λεπτό φύλλο (με αλεύρι για να μην κολλήσει).
- Βάλε μια ποσότητα από τη γέμιση στο κέντρο και άπλωσέ τη ελαφρά.
- Κλείσε το φύλλο σχηματίζοντας μισοφέγγαρο ή άλλο σχήμα της αρεσκείας σου. Πίεσε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Ψήσιμο:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180-200°C.
- Τοποθέτησε τα καλιτσούνια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείψε τα με λίγο ελαιόλαδο ή αυγό για να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Ψήσε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρονται ζεστά ή και κρύα, με συνοδεία μιας σαλάτας ή ενός ποτηριού κρασιού! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!