Συνταγή για Μελομακάρονα
Ένα από τα πιο κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων! Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Η καταγωγή τους λέγεται ότι σχετίζεται με την Ανατολή, αλλά έχουν γίνει πλέον σύμβολο της ελληνικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης.
Υλικά:
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μέλι για το σιρόπι
- 1/2 κούπα νερό
- Καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ανακάτεψε τα υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη σόδα.
- Πρόσθεσε το αλεύρι σταδιακά: Ρίξε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Πλάσε τα μελομακάρονα: Πλάσε μικρά μπαλάκια και κάνε τα σχήμα με σχήμα μπάρες ή στρογγυλά, ανάλογα με το γούστο σου.
- Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Σιρόπι με μέλι: Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το μέλι με το νερό και άφησέ το να βράσει για λίγο.
- Βούτηξε τα μελομακάρονα στο σιρόπι: Μόλις βγάλεις τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάς ένα-ένα στο ζεστό σιρόπι για να τα καραμελώσεις.
- Πρόσθεσε καρύδια (προαιρετικά): Πασπάλισε με ψιλοκομμένα καρύδια για ακόμα περισσότερη γεύση!
Καλή όρεξη!