Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό
Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου και αναγνωρίζεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως ημέρα ευαισθητοποίησης για το παλαιστινιακό ζήτημα. Η απόφαση για την καθιέρωσή της ελήφθη το 1977 και έχει σκοπό να ενημερώσει το διεθνές κοινό για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία. Στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία πρότεινε την δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης: ενός Εβραϊκού και ενός Αραβικού, με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπάγονταν σε διεθνές καθεστώς. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 33 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Βραζιλία, ενώ 13 χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, ψήφισαν κατά.
Παρά την αποδοχή της από το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν την απόφαση, καθώς θεωρούσαν ότι τα συμφέροντά τους παραβιάζονταν και η πληθυσμιακή υπεροχή τους (65% έναντι 35%) δικαιολογούσε την αντίδραση τους. Από τα δύο κράτη που προέβλεπε το σχέδιο του ΟΗΕ, μόνο το Ισραήλ υφίσταται σήμερα ως ανεξάρτητο κράτος.
Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι, που αριθμούν περίπου 8 εκατομμύρια άτομα, συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημιουργία του δικού τους κράτους. Παρά τις προσπάθειες για εθνική αυτοδιάθεση, πολλοί Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ζουν σε εδάφη υπό Ισραηλινή κατοχή, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Το 2011, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, παραδέχθηκε ότι η απόρριψη της απόφασης του ΟΗΕ το 1947 εκ μέρους των αραβικών κρατών ήταν λάθος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για διαπραγματεύσεις και διπλωματικές λύσεις.
Η 29η Νοεμβρίου 2012 αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την απόφαση 67/19 αναβάθμισε την Παλαιστινιακή Αρχή σε κράτος παρατηρητή, δίνοντας στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή σκηνή. Υπέρ αυτής της απόφασης τάχθηκαν 138 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ 9 χώρες ψήφισαν κατά.
Αυτή η πολιτική και διπλωματική νίκη για την Παλαιστινιακή Αρχή συνεχίζει να ενισχύει τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και την υποστήριξη για την ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/75