Γιατί οι Σχολικές Μονάδες του Δήμου Γρεβενών είναι εκτός του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα 2024-2025”;
Κατά την διάρκεια της προηγούμενης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, έθεσα το παρακάτω θέμα: Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στις σχολικές μονάδες του Δήμου Γρεβενών. Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το πρόγραμμα «Σχολικά́ Γεύματα», για το τρέχον σχολικό έτος (2024-2025), θα υλοποιηθεί σε 1.882 Δημοτικά́ Σχολεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 100 στη Δυτική Μακεδονία, εκτός της ΠΕ Γρεβενών. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να αποτρέψετε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη για τους μαθητές των Γρεβενών; Η απάντηση του δημάρχου, ήταν ότι όταν πήγε στην Αθήνα, βρήκε την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη και μετά από το “δυναμικό” χτύπημα του χεριού του πάνω στο τραπέζι εφησυχάστηκε με την απάντηση ότι «τα Γρεβενά είναι εκτός του προγράμματος γιατί έχουν πολλούς δημοσίους υπαλλήλους».
Μερικά σχόλια: 1. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού. 2.Τα Γρεβενά είναι η μόνη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι εκτός του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Κανένα σχολείο των Γρεβενών δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 42 δημοτικά σχολεία στην Κοζάνη, 30 στην Φλώρινα και 28 στην Καστοριά. Μόνο τα Γρεβενά έχουν αναλογικά τόσους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους; Δεν έχουν εργαζόμενους/ απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, στην γεωργία κτλ; Οι δημόσιοι υπάλληλοι των Γρεβενών είναι τόσο υψηλόμισθοί που δεν έχουν ανάγκη του μέτρου αυτού ; Τα αποτελέσματα του δημογραφικού έχουν ληφθεί υπόψη; 3. Η κοινωνική πρόνοια, αποτελεί το σύνολο των μέτρων και παροχών του «Κράτους», για την αντιμετώπιση των αναγκών ευάλωτων ομάδων. Αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό αγαθό. Βοηθά στη διασφάλιση σημαντικών αρχών που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ένας Δήμος, που «ξεχνά» την «κοινωνική πρόνοια» είναι καταδικασμένος. Και φυσικά, δεν θέλω ν αναφερθώ αναλυτικά στα υπόλοιπα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας που υποσχέθηκε προεκλογικά και κανένα, βέβαια, δεν υλοποίησε η δημοτική αρχή. (πχ. αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα: «Ο Δήμος θα εξασφαλίσει κατοικία για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να την αποκτήσουν μέσω της ελεύθερης αγοράς. Ο Δήμος θα αξιοποιήσει δημοτικά οικόπεδα με την σύναψη σύμβασης με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις με εργολάβους με το σύστημα της αντιπαροχής, ώστε να προσφέρει κατοικία σε οικονομικά αδύναμους δημότες, είτε με χαμηλό μίσθωμα είτε με χαμηλού κόστους πώληση».) 4. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αποτελεί χρέος της δημοτικής αρχής, να έρθει σε συνεννόηση με τους Διευθυντές όλων των σχολείων του Δήμου μας και να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, που έχουν πραγματικά ανάγκη και στερήθηκαν τα συγκεκριμένα Γεύματα λόγω της μη συμμετοχής των ΓΡΕΒΕΝΩΝ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στα πιο απλά τα Γρεβενά είναι έξω από τον σχεδιασμό. Σε κάτι μεγαλύτερο; Δεν μπορούμε να διεκδικήσουν ούτε τα βασικά. Πως θα σχεδιάσουμε για το μέλλον; Με τι πλάνο; Με αυτό τον τρόπο θα στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι τα Γρεβενά ακόμη παρόλα τα πλήγματα στέκουν όρθια. Είναι και μία ευκαιρία να θέσει μία γερή βάση για να χαράξει κοινωνική πολιτική. …
Ιφιγένεια Στεργιούλα -Δικηγόρος
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Γρεβενών