Συνταγή για αρνάκι στη γάστρα με πατάτες και μυρωδικά.
Για μια απολαυστική Κυριακή, σου προτείνω μια συνταγή για αρνάκι στη γάστρα με πατάτες και μυρωδικά. Είναι το τέλειο φαγητό για οικογενειακό τραπέζι και γεμάτο γεύση και αρώματα!
Υλικά:
- 1,5 κιλό αρνίσιο κρέας (σπάλας ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
- 4-5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες)
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κρέατος
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του κρέατος:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνίσιο κρέας. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα (αν τη χρησιμοποιείτε), το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι και το κρασί. Τρίβουμε καλά το κρέας με το μείγμα και αφήνουμε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά (αν μπορείτε, αφήστε το για 1-2 ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα στο ψυγείο).
- Προετοιμασία του ταψιού:
- Σε μια γάστρα ή μεγάλο ταψί, τοποθετούμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε μια στρώση στον πάτο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε από πάνω το αρνί με το υπόλοιπο μείγμα μαρινάδας.
- Προσθήκη ντομάτας και αρωμάτων:
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες πάνω από το κρέας. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό γύρω από το φαγητό.
- Ψήσιμο:
- Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνουμε για 1,5 – 2 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος, μέχρι το αρνί να γίνει τρυφερό και να ροδίσει ωραία.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μην στεγνώσει το φαγητό.
- Τελειώνοντας το ψήσιμο:
- Αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για άλλα 15-20 λεπτά για να ροδίσει καλά.
Τέλος, σερβίρουμε το αρνάκι με τις πατάτες και τα λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί μαζί του, περιχύνοντας με τα ζουμιά του ταψιού.
Αυτό το πιάτο έχει πλούσια γεύση και είναι ιδανικό για την Κυριακή, καθώς είναι σχετικά εύκολο στην προετοιμασία και μαγειρεύεται μόνο του στο φούρνο!