Μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα μανιταριών και βότανα
Για το Σάββατο, προτείνω μια συνταγή με μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα μανιταριών και βότανα. Είναι ένα πιο «γεμάτο» πιάτο που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του κρέατος, ιδανικό για ένα γιορτινό ή πιο χαλαρό Σάββατο βράδυ.
Υλικά:
- 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες (ή άλλο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος, π.χ. φιλέτο ή rib-eye)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 300 γρ. μανιτάρια (φρέσκα, λευκά ή πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (ή μισό μισό κρέμα γάλακτος και ζωμός βοδινού)
- 1 κ.γ. θυμάρι (ή φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο)
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμός από 1/2 λεμόνι (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του κρέατος: Αν οι μπριζόλες έχουν κόκαλο, άφησέ τις έτσι για περισσότερη γεύση. Αλάτισε και πιπέρωσε τις μπριζόλες και άφησέ τις στην άκρη για 10-15 λεπτά, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μαγείρεμα μπριζόλας: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι-γκριλιέρα, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Τοποθέτησε τις μπριζόλες στο τηγάνι και ψήσε τις για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους και το πόσο ψημένο τις θέλεις). Αν προτιμάς τις μπριζόλες σου medium rare, μπορείς να τις ψήσεις λιγότερο.
- Αφαίρεση και ξεκούραση: Μόλις οι μπριζόλες είναι έτοιμες, βγάλ’ τις από το τηγάνι και άφησέ τες να «ξεκουραστούν» σε μια πιατέλα, καλύπτοντάς τες με αλουμινόχαρτο για 5-10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει το κρέας να διατηρήσει τους χυμούς του.
- Ετοιμασία σάλτσας μανιταριών: Στο ίδιο τηγάνι, πρόσθεσε το βούτυρο και, όταν λιώσει, πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρισε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα μανιτάρια και μαγείρεψε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Προσθήκη κρασιού και κρέμας: Αν χρησιμοποιείς κρασί, ρίξε το στο τηγάνι και άφησέ το να βράσει για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγείρεψε για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρει μια κρεμώδη υφή.
- Σερβίρισμα: Μοιράστε τις μπριζόλες στα πιάτα και ρίξτε την σάλτσα μανιταριών πάνω από το κρέας. Στύψε λίγο χυμό λεμονιού από πάνω για φρεσκάδα και επιπλέον γεύση.
Συνοδευτικά:
Αυτή η συνταγή ταιριάζει τέλεια με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ακόμη και με μια ελαφριά σαλάτα με ρόκα και παρμεζάνα. Επίσης, αν θέλεις να προσθέσεις περισσότερη γεύση, μπορείς να σερβίρεις με λαχανικά στον ατμό ή σοταρισμένα.
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για το Σάββατο, όταν θέλεις να απολαύσεις κάτι πιο πλούσιο και γευστικό, αλλά χωρίς να περάσεις ώρες στην κουζίνα!