Επιστροφή στο σχολείο: Τα σημάδια που φανερώνουν άγχος

Η επιστροφή στο σχολείο δεν είναι εύκολη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας;

Επιστροφή στο σχολείο: Τα σημάδια που φανερώνουν άγχος

Η επιστροφή στο σχολείο δεν είναι εύκολη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας;

Μόλις μπει η πρώτη διαφήμιση στην τηλεόραση για σχολικά είδη καταλαβαίνεις ότι το καλοκαίρι τελείωσε και ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι μονόδρομος. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η στιγμή εκείνη για εμένα όταν ήμουν παιδί ήταν πηγή άγχους και νοσταλγίας.

Μπορεί η δική μου εμπειρία να μην ισχύει για όλους και μπορεί ως γονιός να αισθάνεσαι ανακούφιση που γνωρίζεις ότι το παιδί θα βρίσκεται στο σχολείο για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις τα σημάδια που φανερώνουν ότι το παιδί σου αγχώνεται για την επιστροφή στο σχολείο έτσι ώστε να το βοηθήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το άγχος για την επιστροφή στο σχολείο φαίνεται:

  • Στο σώμα: Όπως στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά το άγχος σωματοποιείται. Μπορεί το παιδί να αισθάνεται πονοκέφαλο, στομαχόπονο, να βιώνει προβλήματα ύπνου, αλλαγές στην όρεξη και στομαχικά προβλήματα.
  • Σε αλλαγές στη συμπεριφορά: Οι αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν ότι ένα παιδί αισθάνεται άγχος και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να περιλαμβάνουν γκρίνια, tantrums, μπορεί να ξεχνάει πράγματα, να είναι αναβλητικό, να έχει δυσκολία στην συγκέντρωση. Είναι πιθανό το παιδί να μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που νιώθει, αλλά να μην είναι ακόμα σίγουρο για την αιτία. Μπορεί επίσης το παιδί να κλαίει χωρίς συγκεκριμένο λόγο εξαιτίας του άγχους του.

Πως βοηθούν οι γονείς;

Είναι σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα του παιδιού σου και φυσικά να μην τα ακυρώνεις. Στη συνέχεια, θα ήταν καλό να μοιράζεσαι μαζί του καθησυχαστικές φράσεις όπως: “Ξέρω ότι αισθάνεσαι ανησυχία αλλά έχω εμπιστοσύνη σε σένα και ό,τι κι αν γίνει εγώ θα είμαι εδώ να το ξεπεράσουμε μαζί”.

Οι ασκήσεις αναπνοής δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ κακή ιδέα. Μπορούν να ανακουφίσουν μικρούς και μεγάλους από το άγχος.

Ορισμένα παιδιά μπορεί να βρουν καθησυχαστικό το να δημιουργήσουν μια λίστα με τις “δουλειές” που πρέπει να κάνουν για την επιστροφή στο σχολείο, έτσι ώστε να τα βρει αυτή η ημέρα προετοιμασμένα.

Πηγή : imommy.gr

Παρακολουθήστε καθημερινά την σελίδα μας για τις ενημερώσεις σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.