Μητσοτάκης: Αδιέξοδο η ΔΕΘ εν μέσω ακρίβειας και αυξανόμενης πίεσης.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις, αν και θετικές, θα είναι στην πραγματικότητα ελάχιστες για το 45% των συνταξιούχων. Από τον Σεπτέμβριο, με την εισαγωγή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προβλέπονται επίσης μειώσεις στις απολαβές, όπως οι συντάξεις χηρείας, καθώς και επιδόματα για μεγάλο μέρος των συνταξιούχων.
Αυτό το γεγονός αναμένεται να προσπαθήσει να καλύψει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (7 ή 8 Σεπτεμβρίου), ανακοινώνοντας αυξήσεις σε τρεις κατηγορίες συντάξεων. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις είναι πιθανό να μοιάζουν περισσότερο με έκτακτα επιδόματα παρά ουσιαστικές αυξήσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων εν μέσω της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει στο 5%, οι αυξήσεις που προβλέπονται για τους συνταξιούχους θα είναι μόλις 2,5%. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε πως «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα γενναιόδωρο πακέτο ενίσχυσης».
Για να μην είναι εντελώς κενό το λεγόμενο «καλάθι της ΔΕΘ», αναμένεται να περιλαμβάνει έκτακτο επίδομα για συνταξιούχους που έχουν διατηρήσει την προσωπική διαφορά, καθώς και αντίστοιχες ενισχύσεις για ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλούς πολίτες.
Αυτή η υβριδική πολιτική λιτότητας, που έρχεται εν μέσω συνεχούς πίεσης στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, συνοδεύεται από σημαντική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η νέα -τρίτη κατά σειρά μέσα στην τελευταία πενταετία- μείωση των εργοδοτικών εισφορών εντάσσεται στο λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η νέα μείωση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις έρχεται σε μια περίοδο που οι μεγάλες επιχειρήσεις και ο ΣΕΒ ασκούν πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα αυξήσει συνολικά τη μείωση των εσόδων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και του ΕΦΚΑ κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η μείωση των εισφορών κατά 4,4 μονάδες από το 2020 προήλθε κυρίως από μη ανταποδοτικές εισφορές και την εισφορά ανεργίας. Οι νέες μειώσεις των εισφορών θα πλήξουν τώρα και τον ΕΦΚΑ, επηρεάζοντας τις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% από την 1η Ιανουαρίου 2025 και επιπλέον 0,5% το 2026 ή στις αρχές του 2027. Το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται ότι αυτή η μείωση θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις και θα τις ενθαρρύνει να αυξήσουν τους μισθούς. Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι για κάθε μονάδα μείωσης των εισφορών, ο ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ επιβαρύνονται με 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντιμετώπιση της ακρίβειας Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ακρίβεια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει υψώσει «αναχώματα» και ότι η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος της. Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι έντονες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για κακοστημένη παράσταση και φανταστική μάχη με την ακρίβεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ζητά τη στήριξη της πρότασης του κόμματός του για τη δημιουργία ενιαίας αρχής καταναλωτών, ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση ανακαλύπτει «πτώση τιμών» την ώρα που ανακοινώνονται νέες αυξήσεις.
Πηγή: www.rosa.gr
Διαβάστε επίσης : Ο Ανδρουλάκης στα Γρεβενά : ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ζει σε άλλη, φανταστική χώρα…
Παρακολουθήστε καθημερίνα την σελίδα μας για τις ενημερώσεις σας