Ραβανί, ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό
Το ραβανί είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, αφράτο και πολύ νόστιμο, φτιαγμένο κυρίως από σιμιγδάλι, αυγά και γιαούρτι, με σιρόπι που το κάνει ακόμα πιο γλυκό και ζουμερό. Είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις αλλά και για καθημερινά γλυκά, καθώς το ελαφρύ του άρωμα και η γεύση του αρέσουν σε όλους.
προετοιμασία 15 λεπτά
μαγείρεμα 35 λεπτά
-
1 φλ. ζάχαρη
-
1/2 φλ. κρέμα λεμόνι εμπορίου (ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι πορτοκάλι κλπ.)
-
1 συσκ. γιαούρτι πλήρες
-
1/2 φλ. βούτυρο μαλακό λιωμένο και κρύο ή σπορέλαιο
-
1½ φλ. χοντρό σιμιγδάλι
-
3/4 φλ. καρύδα
-
1 κ.γ. κοφτό μπέικινκ πάουντερ
-
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
-
1 σόδα μαγειρική
-
1 λεμόνι (ξύσμα)
-
Αμυγδαλόψιχα για το γαρνίρισμα
-
Για το σιρόπι
-
2 φλ. ζάχαρη
-
2 φλ. νερό
-
1/4 φλ. κρέμα λεμόνι
-
Λίγες σταγόνες λεμόνι
-
Φλούδα λεμονιού
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο για να ψήσουμε το γλυκό μας στους 170°C.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το γιαούρτι και με σύρμα τα χτυπάμε να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το σιμιγδάλι, την καρύδα, το μπέικιν, τη σόδα, τη βανίλια και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το ραβανί.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μικρό βουτυρωμένο πυρίμαχο ή τετράγωνο σκεύος 25 εκ.
- Η στρώση του γλυκού μας πρέπει να είναι λεπτή, για να σιροπιαστεί σωστά.
- Χαράζουμε την επιφάνεια σε νοητά κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο.
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα για 4-5 λεπτά.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να διατηρείται ζεστό.
- Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα από λεμόνι.
- Μόλις βγάλουμε το ραβανί όπως είναι καυτό, βουτάμε ένα μαχαίρι σε ζεστό νερό και το χαράζουμε σε κομμάτια.
- Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο να το πιει σχεδόν όλο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
πηγή: argiro.gr