Πίτσα νηστίσιμη
Πίτσα special που θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας! Μυρωδάτη, διατροφική, νηστίσιμη πίτσα, φυσικά και για τους vegetarian φίλους/φίλες μας, με τραγανή ζύμη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κανονικές πίτσες!
15′ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1ω 30′ ΑΝΑΜΟΝΗ
30′ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Υλικά
Για τη ζύμη πίτσας:
- 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 360 ml νερό
- 5 γρ. μαγιά, ξερή
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Για την πίτσα:
- 150-200 γρ. πατάτες, προτηγανισμένες
- 4 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 6 κ.σ. σάλτσα πίτσας
- 4 κσ. ελιές ροδέλες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες στη μέση
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1/2 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη πίτσας: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά. Χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και ομογενοποιημένη ζύμη.
- Έπειτα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 – 1.5 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα,
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε στα δυο. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 36×28 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλο το ταψί.
- Απλώνουμε τη σάλτσα πίτσας στην επιφάνεια της ζύμης και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις ελιές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.
- Επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη.
- Μόλις είναι έτοιμη η πίτσα, κόβουμε και σερβίρουμε.
#tsoulotip:
Αν ψήσουμε την πίτσα στο μισό χρόνο και την αφήσουμε να κρυώσει πολύ καλά, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα. Στη ζύμη χρησιμοποιούμε ζεστό νερό το χειμώνα και νερό σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι.