Eρώτηση 18 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφθορά… στις οικοδομικές άδειες
Στρατηγική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς σε πολιτικά κόμματα αλλά και κρατικούς φορείς όπως οι υπηρεσίες έκδοσης οικοδομικών αδειών και πολεοδομικών παραβάσεων ζητούν από την κυβέρνηση 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
Το κείμενο αν και υπογράφεται από τον βουλευτή Επικρατείας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος είχε και την σχετική πρωτοβουλία, και από μέλη της ΚΟ που ανήκουν στο προεδρικό στρατόπεδο, προκαλεί εύλογες απορίες και συσχετισμούς καθώς δημοσιεύεται ελάχιστες ώρες μετά την αποκάλυψη του Πρώτου ΘΕΜΑτος για την παράνομη και αυθαίρετη πισίνα που έχτισε ο Στέφανος Κασσελάκης στο εξοχικό του στις Σπέτσες την περίοδο που είχε αποκτήσει την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τι μέτρα έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών δημοσίων διαγωνισμών, την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη βελτίωση της εποπτείας του δημόσιου τομέα, προκειμένου να περιοριστεί η διαφθορά; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας σε αυτούς τους τομείς;» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερωτώντες βουλευτές χωρίς ωστόσο να επικαλούνται συγκεκριμένα παραδείγματα.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης που απευθύνεται στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, κ.κ. Γιώργο Φλωρίδη και Θεόδωρο Λιβάνιο αντίστοιχα, αποτέλεσε η τελευταία έκθεση του ευρωβαρόμετρου.
Θέμα: «Αντιμετώπιση της Διαφθοράς στην Ελλάδα – Επείγουσα Ανάγκη για Στρατηγική Παρέμβαση».
Με βάση την τελευταία έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διαφθορά, με ποσοστά που αποκαλύπτουν μια δραματική εικόνα για την κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση, το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ενώ το 53% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτά τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αναδεικνύουν μια ανησυχητική τάση που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η διαφθορά δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά, αλλά έχει εξελιχθεί σε συστημικό πρόβλημα που επηρεάζει κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικής ζωής. Πολίτες και φορείς εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη διαφθορά στα πολιτικά κόμματα, στο σύστημα υγείας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, καθώς και στις φορολογικές και εποπτικές αρχές. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας.
Επειδή, η κυβέρνηση, κατά την άποψη πολλών πολιτών και παρατηρητών, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.
Επειδή, καταγγελίες για συγκάλυψη σκανδάλων, ασυλία σε ισχυρούς οικονομικούς φορείς, και συνεχιζόμενη πελατειακή πολιτική έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή.
Επειδή, οι πολίτες απαιτούν σαφείς και συγκεκριμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προγραμματίζει η κυβέρνηση για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωβαρόμετρου; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτών των μέτρων και ποιοι θα είναι οι κύριοι φορείς υλοποίησής τους;
Ποιες στρατηγικές έχει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαπλοκής στα πολιτικά κόμματα, το σύστημα υγείας και άλλους τομείς με υψηλά ποσοστά διαφθοράς; Τι συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών;
Τι μέτρα έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών δημοσίων διαγωνισμών, την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη βελτίωση της εποπτείας του δημόσιου τομέα, προκειμένου να περιοριστεί η διαφθορά; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας σε αυτούς τους τομείς;
Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις καταγγελίες για διαφθορά στις τράπεζες, τους οικονομικούς οργανισμούς, τις φορολογικές αρχές και την αστυνομία; Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυση της λογοδοσίας και τη διασφάλιση της αμεροληψίας στις εποπτικές αρχές;