10 μύθοι για τη διαλειμματική νηστεία
γράφει η Σοφία Μπάμπου : Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία
Τα τελευταία χρόνια η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως μια διατροφική προσέγγιση για τη διαχείριση του βάρους με πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, όπως πολλές διατροφικές πρακτικές, έχει περικυκλωθεί και από διάφορους μύθους και παρανοήσεις. Ας καταρρίψουμε μερικούς συνηθισμένους μύθους για τη διαλειμματική νηστεία:
ΜΥΘΟΣ 1
Πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό: Η διαλειμματική νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στο σχήμα της ΔΝ, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου 16/8, όπου δεν τρώμε για 16 ώρες και τρώμε σε ένα διάστημα των υπόλοιπων 8 ωρών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και πρωινό.
ΜΥΘΟΣ 2
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δίαιτα μόδας: Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό πρότυπο και όχι μια δίαιτα μόδας. Έχει ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και έχει μελετηθεί επιστημονικά για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία.
ΜΥΘΟΣ 3
Μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε κατά τη διάρκεια του 8ωρου: Ακόμα και στη διαλειμματική νηστεία είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα εάν καταναλώνουμε συχνά ανθυγιεινά τρόφιμα.
ΜΥΘΟΣ 4
Η διαλειμματική νηστεία προκαλεί απώλεια μυικής μάζας: Όταν γίνεται σωστά, η διαλείπουσα νηστεία δεν πρέπει να οδηγεί σε σημαντική απώλεια μυών. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας ενώ προάγει την απώλεια λίπους.
ΜΥΘΟΣ 5
Η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει το μεταβολισμό: Η διαλειμματική νηστεία δεν επιβραδύνει τον μεταβολισμό όταν γίνεται με σύνεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό.
ΜΥΘΟΣ 6
Πρέπει να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Ενώ υπάρχουν δημοφιλή σχήματα για διαλειμματική νηστεία όπως το 16/8 (16 ώρες νηστείας και 8 κανονικές) ή το 5:2 (2 ημέρες νηστείας και 5 κανονικές), μπορούμε να προσαρμόσουμε τη διαλειμματική νηστεία στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις μας. Το κλειδί είναι να έχουμε καθορισμένες περιόδους νηστείας και φαγητού που λειτουργούν για εμάς
ΜΥΘΟΣ 7
Η διαλειμματική νηστεία αφορά μόνο την απώλεια βάρους: Ενώ η απώλεια βάρους είναι ένας κοινός στόχος για όσους εφαρμόζουν τη διαλειμματική νηστεία, έχει και πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μείωση της φλεγμονής και ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.
ΜΥΘΟΣ 8
Η διαλειμματική νηστεία είναι κατάλληλη για όλους: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, ειδικά για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, εγκύους ή θηλάζουσες ή άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα νηστείας.
ΜΥΘΟΣ 9
Πρέπει να ασκούμαστε μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας: Ενώ μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ασκούνται κατά τις περιόδους νηστείας, για παράδειγμα στο 16ωρο, αυτό δεν είναι αυστηρή απαίτηση διαλειμματική νηστεία. Μπορούμε να ασκηθούμε ανάλογα με το τι ταιριάζει στο πρόγραμμά και τα επίπεδα ενέργειας μας.
ΜΥΘΟΣ 10
Η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί το ίδιο για όλους: Η αποτελεσματικότητα της διαλείπουσας νηστείας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά για ένα άλλο.
Εν κατακλείδι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η διαλειμματική νηστεία όπως και κάθε διατροφική πρακτική, πρέπει να αντιμετωπίζεται με γνώση και προσοχή. Είναι σημαντικό να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία μας όταν εφαρμόζουμε τυχόν αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία διαιτολόγο είναι συχνά μια σοφή απόφαση πριν από την εφαρμογή ενός σχήματος διαλείπουσας νηστείας.
Για εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις κάλεσε στο:
Τηλ 2462087555
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Δ. Μονάχου 1, Σιάτιστα
https://www.instagram.com/sofiababou_diaitologos4u/
https://www.facebook.com/happyhealthsofiababou
Πηγές
- Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Research Reviews, 39, 46-58.
- Patterson, R. E., & Sears, D. D. (2017). Metabolic effects of intermittent fasting. Annual Review of Nutrition, 37, 371-393.
- de Cabo, R., & Mattson, M. P. (2019). Effects of intermittent fasting on health, aging, and disease. New England Journal of Medicine, 381(26), 2541-2551.
- Tinsley, G. M., & La Bounty, P. M. (2015). Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutrition Reviews, 73(10), 661-674.