Τι είναι τα προβιοτικά;
Από την Σοφία Μπάμπου – Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται και «κατοικούν» στο πεπτικό σύστημα. Βρίσκονται εκεί για να βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού, του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου ζουν 400 διαφορετικά είδη βακτηρίων και έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 100 τρισεκατομμύρια!
Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν τη ζωή τους, έχουν ένα υγιές εντερικό περιβάλλον όμως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, οι καταχρήσεις, το άγχος η ανθυγιεινή διατροφή και η κακή πέψη ελαττώνουν τον πληθυσμό των φιλικών αυτών βακτηρίων. Αυτό επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια να υπεραναπτύσσονται με αποτέλεσμα να αρχίζουν να εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα όπως:
Υπερβολικά αέρια, φουσκώματα, διάρροια, εντερική τοξικότητα, δυσκοιλιότητα και φτωχή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνιες παθολογικές καταστάσεις και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προβιοτικά και Ανοσοποιητικό
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναπτύσσεται πλήρως κατά την κύηση και γέννηση, αλλά ωριμάζει τα πρώτα χρόνια ζωής. Η πρώιμη ζωή και ο θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας για την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.
Το 70-80% των ανοσοκυττάρων παράγονται στο γαστρεντερικό σωλήνα και μαζί με τα 100 περίπου τρισεκατομμύρια βακτήρια του εντέρου συνθέτουν το ανθρώπινο μικροβίωμα. Το έντερο είναι μια σημαντική είσοδος για παθογόνους παράγοντες, τοξίνες και αλλεργιογόνα. Τα μικρόβια του εντέρου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή, ελέγχοντας το τι μεταφέρεται στο σώμα και τι εκκρίνεται από το σώμα.
Η ανάπτυξη και συντήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από την καθιέρωση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος στην πρώιμη και στην ενήλικη ζωή και αυτό συνδέεται άμεσα με τη διατροφή.
Προβιοτικά και εγκέφαλος
Στο έντερο παράγεται μια μεγάλη ποσότητα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και GABA (που βοηθά στον έλεγχο των συναισθημάτων του φόβου και του άγχους). Τα μικρόβια που ζουν στο έντερο συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και παράγουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.
Πηγές Προβιοτικών:
γιαούρτι
κεφίρ
ξινόγαλα
τουρσί λαχανικών
τραχανάς
σκόρδο
μαλακά τυριά
ελιές
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Master Practitioner on eating disorders and obesity
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Δ. Μονάχου 1, Σιάτιστα
Τηλ 2462087555