Συνάντηση θα έχουν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.
Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», τόνισε λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό το θέμα “με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία επειδή η διάρκειά της έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση”. Ομως η Αίγυπτος δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος είναι η παρουσία μας εκεί. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, μάλιστα, πως, αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αυτή θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και τίποτα κατά της Τουρκίας.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.
Μιλώντας για την επαφή με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «Δεν συναντιόμαστε μόνο με τη Δύση, αλλά και με την ανατολική πλευρά. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτήν την περιοχή» είπε. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση».
Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, εξάλλου, ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό»,
Τόνισε, δε, ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «για την ηρεμία των σχέσεών μας, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά από αυτόν τον σεισμό». «Ας έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, και ας έχουν καλές σχέσεις και μαζί μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Πηγή: www.kathimerini.gr