Hydrogen Europe: Οι πρώτοι πυλώνες ορόσημο στο Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη θέση της σχετικά με δύο βασικούς πυλώνες του Βιομηχανικού Σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ: τον νόμο περί καθαρής βιομηχανίας και τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας ορόσημο και σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση του δικού μας βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, έχουν επίσης τεθεί σε εφαρμογή τα αρχικά σχέδια για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου.
Ο νόμος Net Zero Industry Act (NZIA) στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα παραγωγής στα κράτη μέλη και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για καθαρές τεχνολογίες. Οι ηλεκτρολύτες και οι κυψέλες καυσίμου επισημαίνονται στον κανονισμό ως στρατηγικές τεχνολογίες για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
«Η προτεινόμενη NZIA καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την υποστήριξή της στις τεχνολογίες υδρογόνου ως βασικό συστατικό για την υλοποίηση των φιλοδοξιών μας για το κλίμα. Τα τρέχοντα έργα παραγωγής υδρογόνου με συμφόρηση θα ωφεληθούν από μειωμένο διοικητικό φόρτο. Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 40% των ετήσιων αναγκών ανάπτυξης της ΕΕ για καθαρές τεχνολογίες θα παράγονται τοπικά και μια ισχυρή NZIA θα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία να επιτύχει αυτούς τους στόχους, οι οποίοι μπορούν να ξεπεραστούν ακόμη και με τη σωστή χρηματοδότηση», δήλωσε ο StephenJackson. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Chief Technology & Market Officer της Hydrogen Europe.
Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA) θα θέσει τη βάση για μια ανανεωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στη χρήση των πρώτων υλών και την αναβίωση της ευρωπαϊκής αγοράς βιώσιμων υλικών, εστιάζοντας στην εξόρυξη, επεξεργασία, ανακύκλωση, παρακολούθηση και διαφοροποίηση κρίσιμων μεταλλευμάτων, ορυκτών και συγκεντρώνει, ενώ ενισχύει τη διεθνή εμβέλειά της στους σημερινούς και μελλοντικούς εταίρους. Οι ηλεκτρολύτες και οι κυψέλες καυσίμου εξαρτώνται από τα CRM, επομένως η διαθεσιμότητά τους και οι μελλοντικές τους τιμές θα επηρεάσουν προφανώς την ταχύτητα ανάπτυξης της αγοράς.
«Οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι τα θεμέλια για την πράσινη επανάσταση και χαιρετίζουμε θερμά αυτήν την επίκαιρη και σχετική πρόταση. Πρέπει να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη και ασφαλή προμήθεια αυτών των υλικών στους κατασκευαστές μας, καθώς και μια αυξημένη εστίαση στην κυκλικότητα για τη διαχείριση της ζήτησης τους. η σημερινή πρόταση είναι το πρώτο βήμα προς αυτό. Καλούμε τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι αυτές οι προτεινόμενες διαδικασίες γρήγορης αδειοδότησης θα διατηρηθούν και να παρέχουν περισσότερους πόρους για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου», σχολίασε ο DanielFraile, Chief Policy Officer της Hydrogen Europe.
Τέλος, η Επιτροπή δημοσίευσε μια ανακοίνωση για την πολυαναμενόμενη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Η τράπεζα θα διευκολύνει τόσο το τοπικό όσο και το εισαγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο, ξεκινώντας με μια πιλοτική δημοπρασία 800 εκατομμυρίων ευρώ για την εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου φέτος.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe δήλωσε: «Σήμερα είναι ένα σημείο καμπής για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας υδρογόνου, χάρη στη φιλοδοξία που εξέφρασε η Επιτροπή μέσω των πράξεων NZIA και CRM. Αυτή η πρώτη ματιά στη δομή της πολυαναμενόμενης τράπεζας υδρογόνου είναι η καλύτερη στιγμή μιας σημαντικής μέρας για το ευρωπαϊκό υδρογόνο. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στο υδρογόνο για τις επόμενες δεκαετίες».