9 εναλλακτικές για τη ζάχαρη
Σε έναν κόσμο που οι λιχουδιές και τα ροφήματα με ζάχαρη είναι παντού, είναι δύσκολο για τους λάτρεις των γλυκών να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε εντελώς τη γλυκιά πλευρά της ζωής. Υπάρχουν αρκετά φυσικά και τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης που μπορούν να μας ικανοποιήσουν και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε δέκα υποκατάστατα ζάχαρης που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή σας.
Σιρόπι από σφένδαμο
Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου, με μέτρο, μπορεί να είναι μια υγιεινή εναλλακτική στην επεξεργασμένη ζάχαρη. Περιέχει απαραίτητα μέταλλα όπως μαγγάνιο και ψευδάργυρο και έχει μια ξεχωριστή, πλούσια γεύση.
Νέκταρ Αγαύης
Το νέκταρ αγαύης προέρχεται από το φυτό αγαύης και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη και έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μικρότερη ποσότητα σε συνταγές.
Ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται από το χυμό καρύδας. Είναι λιγότερο εξευγενισμένη και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη λευκή ζάχαρη, αν και αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη. Αν και περιέχει μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση.
Στέβια
Η στέβια είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της φυσικής της προέλευσης και την πολύ χαμηλής περιεκτικότητά της σε θερμίδες. Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana, και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη χωρίς να θυσιάσουν τις γλυκές γεύσεις.
Εκχύλισμα φρούτου Monk
Το εκχύλισμα φρούτων Monk είναι ένα άλλο φυσικό γλυκαντικό που κερδίζει δημοτικότητα. Είναι έως και 250 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια επιλογή χωρίς πολλές θερμίδες.
Ερυθριτόλη
Η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης που είναι χαμηλή σε θερμίδες και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης στο ψήσιμο και το μαγείρεμα.
Μέλι
Αν και περιέχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Προσοχή στην υπερκατανάλωση.
Πάστα από χουρμάδες
Η πάστα από χουρμάδες είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από χουρμάδες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες, καθιστώντας το μια θρεπτική επιλογή για γλυκαντικές συνταγές.
Μελάσα
Η μελάσα, είναι ένα σκούρο, παχύρρευστο σιρόπι που περιέχει βασικά μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Είναι μια γευστική και θρεπτική εναλλακτική της ζάχαρης που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Ενώ οι βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης είναι καλά τεκμηριωμένες, δεν υπάρχει λόγος να στερήσουμε τον εαυτό μας εντελώς από τις γλυκές γεύσεις. Με τα υγιεινά υποκατάστατα ζάχαρης μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για γλυκό χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας. Αυτά τα υποκατάστατα θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο και να συμβουλευόμαστε τον ειδικό, ειδικά εάν έχουμε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες όπως πχ ο διαβήτης.
Για εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις και ανάλυση του μικροβιώματος κάλεσε στο:
Τηλ 2462087555
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Δ. Μονάχου 1, Σιάτιστα
Για υγιεινά tips και συνταγές: