25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2025
25η Μαρτίου, η πατρίδα μας πανηγυρίζει για δύο “Χαίρε”. Το ‘Χαίρε” Κεχαριτωμένη Μαρία” και το Χαίρε, ω Χαίρε Λευτεριά!”
Το πρώτο “Χαίρε” αναφέρεται στη θεομητορική εορτή, στην αναγγελία της σαρκώσεως του θεανθρώπου Χριστού για τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους από τα δεσμά της αμαρτίας. Το δεύτερο ‘Χαίρε” αναφέρεται στα μεγαλεία της Ελευθερίας.
Σήμερα γιορτάζουμε μια μεγάλη επέτειο. Το σημαντικότερο, το πιο φωτεινό και ολόχρυσο σταθμό της ιστορίας μας. Ένα υπέροχο μεγαλείο μέσα στα τόσα αμέτρητα της πατρίδας μας θαυμάζουμε. Είναι το αξέχαστο, το δοξασμένο 21, που δείχνει όλο το θάρρος και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη, όλη την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή.
Η 25η Μαρτίου, ως ημέρα εορτής και εθνικής υπερηφάνειας, δεν είναι απλώς μια αναφορά στη στρατιωτική νίκη ή στην ίδρυση του νέου κράτους. Είναι η υπενθύμιση της δύναμης της συλλογικής αντίστασης και της αξίας του αγώνα για την ελευθερία, την αυτονομία και την αξιοπρέπεια.
Στάθηκε όμως και η απαρχή για τη βαθμιαία ολοκλήρωση των εθνικών πόθων. Έπειτα, μέσα στον πολύχρονο αιματηρό Αγώνα, διαμορφώθηκε τελικά ο Νέος Ελληνισμός. Οι θυσίες και τα κατορθώματα των αγωνιστών του 1821, που οι μορφές τους πήραν σχεδόν μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του λαού, δημιούργησαν μία νεοελληνική ηρωική παράδοση, που επηρέασε από κάθε άποψη τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων.
Ονόματα όπως: Κολοκοτρώνης, Διάκος, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, Υψηλάντης, Μπουμπουλίνα, Κανάρης, Μακρυγιάννης, οι Μακεδόνες Καρατάσος, Εμμανουήλ Παππάς, αλλά και ο Γιάννης Φαρμάκης, αναφέρονται στην Ιστορία ως παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Οι υψηλοί συμβολισμοί και τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελούν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα πιο ισχυρά όπλα στον πόλεμο για την εθνική μας ύπαρξη και στον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο.
Τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη, αντικατοπτρίζουν τον αγώνα, τις θυσίες, τις αξίες, τα ιδανικά, τη βαθιά πίστη στο Θεό.
«Αυτός ο τόπος για να ελευθερωθεί χρειάστηκε να λιώσουνε λιοντάρια»,
«…Όταν μου πειράζουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν… Κι αυτείνη η πατρίδα δεν λευτερώθη με παραμύθια, λευτερώθη μ’ αίματα και θυσίες· Κι όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας. Ναρθή ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στέργομαι να μου βγάλη και τα δυο μου μάτια».
Από τα λόγια του Θ. Κολοκοτρώνη, αντιλαμβάνεσαι, ότι στους αιώνες κανείς δε γεννιέται εδώ δούλος, γιατί έχει τραφεί με λευτεριά!
«Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι, όταν πιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος»,
«Σε εσάς μένει να ισιώσετε και να στολίσετε τον τόπο, οποὺ εμείς ελευθερώσαμε· και, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία».
Οι πρόμαχοι της Ελευθερίας, μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο γραμμένο με το αίμα τους. Που λέει ότι η ελευθερία είναι πράξη ζωής, διαρκής αγώνας. Την ελευθερία την κερδίζει όποιος είναι έτοιμος να βάλει για αντίβαρο τη ζωή του.
Προσοχή λοιπόν, διότι η χώρα μας βιώνει και θα βιώνει, λόγω της παγκοσμιοποίησης, μια οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Οι ″κουλτουροσειρήνες″ συνεχίζουν το έργο τους, μας επηρεάζουν και μας αλλοιώνουν γλωσσικά, ιστορικά, πολιτισμικά.
Ως Έθνος θα πρέπει να συνετιστούμε και να συνέλθουμε άμεσα για να μην πληρώσουμε έντοκα την άγνοια της ιστορίας μας. Γι’αυτό οι σχεδιασμοί, οι λεπτοί χειρισμοί και οι στοχευμένες κινήσεις θα πρέπει να συμπορεύονται μόνο με την ιστορία, τις αξίες, τα ιδανικά και τα εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνικού λαού, ικανοποιημένοι ότι δεν προδώσαμε το έργο των προγόνων.
Δημήτρης Γ. Μπέης