Δέκα χρήσιμες συμβουλές ενόψει της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Σοφία Μπάμπου
Η μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η πιο απαιτητική νηστεία της Ορθοδοξίας, Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυτής επιβάλλεται να αποφεύγουμε όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι (πλην εξαιρέσεων), κοτόπουλο και τα παράγωγα αυτών. Με έναν καλό προγραμματισμό και με τη βοήθεια του διαιτολόγου μας η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε και να ανανεώσουμε τον οργανισμό μας.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στην προσπάθεια σας να νηστέψετε:
- Καταναλώστε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα γεύματα
- Ενυδατωθείτε πίνοντας νερό και αφεψήματα βοτάνων χωρίς μέλι και ζάχαρη
- Συνδυάστε το μεσημεριανό μαζί με φρούτα, λάχανο ή πιπεριές που περιέχουν βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου
- Καταναλώστε φυτικές τροφές με ασβέστιο όπως λάχανο, πορτοκάλι, αμύγδαλα, και φυτικό γάλα ή χυμούς εμπλουτισμένους με ασβέστιο
- Για σνακ καταναλώστε μικρές ποσότητες από χαλβά ή παστέλι ή ξηρούς καρπούς και συνδυάστε το μαζί με ένα φρέσκο φρούτο
- Αποφύγετε την υπερκατανάλωση νηστίσιμων εδεσμάτων. Νηστεία σημαίνει εγκράτεια πάνω από όλα
- Αποφύγετε τηγανητά και συσκευασμένα, προμαγειρεμένα φαγητά
- Καταναλώστε άφθονα λαχανικά
- Καταναλώστε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές μέσα στην εβδομάδα
- Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος